czwartek, 25 lipca 2019

Okry i ich owoce






























 Wszystkie okry bardzo urosły. Są bardzo odporne na suszę i mają wiele nowych liści.
 Zawiązały trzy fioletowe, "mechate" owoce. Rośliny posiadają też lekko kłujące, twarde włoski.
 Dzisiaj zebrałem małą torebkę piżmiana. Mierzyła tylko 5 cm długości i była niedojrzała.
 Najintensywniejszy smak miała tuż przy czubku - przypominał nieco ogórka. Poniżej zdjęcie całego
 i przekrojonego na pół owocu:
















 Ciekawostka: Owoce okry nadają się do spożycia już po czterech dniach od zapylenia kwiatu.
 Jadalne są tylko te niedojrzałe, gdyż później tracą swój smak. Ich włoski mogą uczulać, więc najlepiej
 zbierać je w rękawiczkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz