Strony
▼
czwartek, 30 sierpnia 2018
środa, 29 sierpnia 2018
Hibiskusy morskie pod koniec sierpnia
Ketmie lipowate bardzo urosły. Ich liście mają już charakterystyczny kształt dla dorosłej rośliny.
Nowo rozwijające się mają bordowy lub brązowy kolor. Poniżej zdjęcia jednej z nich:


Nowo rozwijające się mają bordowy lub brązowy kolor. Poniżej zdjęcia jednej z nich:
Dzikie melony w sierpniu
Dzikie melony bardzo się zmieniły. Mają ciemniejsze liście, ale nie wypuszczają nowych kwiatów
i nie zawiązują owoców. Zebrałem cztery melony. Obrane ze skórki owoce mają gorzki smak.
Pierwszy zbiór kiwano
Wczoraj zerwałem wszystkie dojrzałe ogórki afrykańskie. Łącznie było ich dziewięć.
Na roślinach dojrzewa jeszcze kilka owoców.
Oto one:



Na roślinach dojrzewa jeszcze kilka owoców.
Oto one:
wtorek, 28 sierpnia 2018
Corymbia ficifolia
Corymbia to ciekawy eukaliptus. Ma czerwony pień, długie liście i białe, różowe, żółte lub czerwone
kwiaty. Uprawa corymbii nie jest trudna. Najlepiej rośnie w glebie próchniczej. Lubi półcień
i umiarkowane podlewanie.
Moja siewka wzeszła dopiero po ponad miesiącu od wysiania.
poniedziałek, 27 sierpnia 2018
Dynie piżmowe pod koniec sierpnia
Dynie piżmowe są już gigantyczne. Mają pędy o długości 3-4 m. Na jednym z nich zobaczyłem...
pierwsze zawiązane owoce! Są niewielkie. Jest ich cztery.
Limkwat w sierpniu
Limkwat niewiele urósł, ale za to wypuścił aż 7 pąków kwiatowych! 3 kwiaty już się otworzyły
i mają małe zalążki owoców.
i mają małe zalążki owoców.
sobota, 25 sierpnia 2018
piątek, 24 sierpnia 2018
Oliwka w sierpniu
Oliwka bardzo urosła. Ma kilka nowych pędów, z których wyrastają następne. Ze wszystkich kwiatów,
pokazanych w poprzednim wpisie, zawiązały się owoce. Są jeszcze zielone i okrągłe.


pokazanych w poprzednim wpisie, zawiązały się owoce. Są jeszcze zielone i okrągłe.
czwartek, 23 sierpnia 2018
Psianki stuliszolistne - pierwsze, dojrzałe owoce
Owoce moich psianek już dojrzały. Są ciemnoczerwone z brązową łupiną.
Były bardzo smaczne. Przypominały smak czereśni. Pestki były niewyczuwalne, a skórka - miękka.
Były bardzo smaczne. Przypominały smak czereśni. Pestki były niewyczuwalne, a skórka - miękka.